Jdi na obsah Jdi na menu
 


Willem van Eijk

article preview

"Bestie z Harkstede"

(Nizozemí)

 

Životopis

Narodil se 13. srpna 1941 v malé vesnici Korteraar v Jižním Holandsku. Na základní škole v Ter Aar byl vyděděncem a častým terčem šikany. Spolužáci mu přezdívali "Malý blázen Willem". V té době si založil svoji morbidní sbírku mrtvých brouků a žab. Ve vesnici byl znám pro svou krutost ke zvířatům. Malá kachňata ubíjel k smrti a jeho oblíbenou zábavou bylo topení koček. Sousedova psa zase polil petrolejem a upálil ho zaživa. I na střední škole byl samotářem, který nedokázal oslovit jakoukoliv dívku. Už v té době spáchal několik drobných zločinů. Zároveň začíná snít o znásilňování a zabíjení žen.

 

Série vražd

20. června 1971 - Coře Mantelové bylo sice pouze 15 let, ale vypadala mnohem starší. Ten den byla za svým přítelem v Amsterdamu. Bohužel však nestihla poslední autobus do jejího rodného města Uithoornu. Rozhodla se, že se domů dostane stopem. V ten stejný den je v Amsterdamu i van Eijk. V podstatě celý den propil a pak šel do kina, aby aspoň trošku vystřízlivěl. Pak nasedl do auta a jel domů. Po cestě narazil na Coru, která stopovala u silnice. Nabídl jí, že ji sveze, ona mu zase nabídla mentolovou cigaretu. Později van Eijk uvedl: "Už tehdy jsem se rozhodl, že ji zabiju." Když si Cora všimne, že van Eijk minul odbočku na Uithoorn, začne protestovat a snaží se dostat z auta. Dojde k zápasu, během kterého van Eijk Coru uškrtí jejím šálem. Pak ji přesune na zadní sedadlo a pokračuje směrem k Aalsmeeru, dokud neodbočí do slepé uličky. Tam zastaví, svlékne Coru a vaginálně i análně ji posmrtně znásilní. Pak její tělo hodí do blízkého příkopu a odjede pryč.

19. srpna 1974 - Zdravotní sestřička Aaltje van der Plaatová (44 let) se vrací z nedělní bohoslužby v Heemstede. Čeká ji 6 kilometrů dlouhá cesta do Nieuwveenu. Domů však nikdy nedošla... V tu dobu se totiž vracel z hospody v Langeraaru i van Eijk na svém mopedu. Posilněn 18 pivy narazil na Aaltje. Pohrozil jí nožem a přinutil ji, aby se svlékla. Později řekl: "Ani jsem s ní neměl sex. Byla ještě panna a navíc měla krámy. Donutil jsem ji lehnout si na zem a začal jsem do ní bodat." Aaltjino zohavené tělo bylo později nalezeno kousek od cesty, která rozdělovala dvě kukuřičná pole. Vrah jí zasadil celkem 27 bodných ran. Na jejím těle bylo několik dalších řezných poranění. Břicho oběti bylo zcela otevřené a vrah navíc Aaltje odřízl levou bradavku.

Minimálně 6 svědků uvedlo, že toho dne vidělo van Eijka, jak kolem místa činu jezdí na svém mopedu, navíc van Eijk bydlel jen kousek odtamtud v polorozpadlém hausbótu. Policie proto velmi brzy van Eijka navštívila. Ten byl v té době nezaměstnaný a navíc byl silným alkoholikem. Podezřelý byl odvezen na policejní stanici, kde se velmi brzy doznal jak k vraždě Cory Mantelové, tak k vraždě Aaltje van der Plaatové. Když během soudního přelíčení popisoval detaily svých vražd, několik členů vězeňské stráže muselo odběhnout a jít se vyzvracet. V roce 1975 byl van Eijk odsouzen k 18 letům v psychiatrickém ústavu. Během jeho pobytu psychiatři usoudili, že jeho deviantní chování bylo zapříčiněno trvalým poškozením mozku, ke kterému došlo při jeho narození. V roce 1980 se van Eijk oženil se ženou jménem Adri, se kterou si již nějakou dobu dopisoval. Psychiatři jeho svatbu viděli jako bod obratu v jeho životě a rozhodli o jeho předčasném propuštění, ke kterému nakonec došlo v roce 1990. Manželé se brzy odstěhovali do Harkstede.

5. listopadu 1993 - V příkopu blízko vesnice Enumatil je nalezeno tělo prostitutky jménem Antoanella Bertholda Fatolová (23 let). Vrah ji uškrtil holýma rukama.

21. ledna 1995 - V tento den je nalezeno tělo další prostitutky. Její jméno je Annelies Reindersová a bylo jí 31 let. Později van Eijk uvedl: "Byla trošku baculatá a robustní, žádná kráska. Ale neměl jsem ten den moc na výběr. Položil jsem na zem deku, oba jsme se svlékli a začali se hladit. Byla to celkem fajn předehra. Pak se mi zatemnil mozek a já ji chytil pod krkem. Když jsem pak přišel k sobě, byla už mrtvá. Asi se musela bránit, protože mi poškrábala tvář."

17. července 2001 - Kousek od Harkstede je nalezena zavražděná prostitutka Sasja Schenkerová (34 let). Je nalezena nahá, její šaty jsou později nalezeny v kanále blízko van Eijkova domu.

 

Zatčení a soud

Právě díky tomu, že šaty poslední oběti byly nalezeny kousek od jeho domu, policisté velmi brzy začali podezírat van Eijka. 12. listopadu 2001 se rozhodli ho zatknout. Podle policistů, kteří ho zatýkali, byl van Eijk mimořádně odpudivý člověk. Měl na sobě špinavé a potrhané oblečení, chyběly mu všechny zuby a navíc silně zapáchal. Ani tentokrát netrvalo dlouho a van Eijk se ke všem třem vraždám doznal. Protože s policií celkem ochotně spolupracoval, netrval soudní proces nijak dlouho. 7. listopadu 2002 byl van Eijk odsouzen k doživotnímu pobytu za mřížemi. Odsouzený se na místě odvolal, ale Nejvyšší soud potvrdil původní rozsudek. Od té doby van Eijk několikrát požádal o milost hlavu státu, ale pokaždé byl odmítnut. 19. června 2019 Willem van Eijk zemřel ve vězení ve věku 77 let. Přesnou příčinu úmrtí úřady neoznámily.

Existuje vážné podezření, že van Eijk měl na svědomí více obětí. V roce 1995 bylo ve Winschoterdiep nalezeno torzo ženského těla. Jednalo se o prostitutku Antoinette Bontovou (24 let). Zbývající části jejího těla byly nalezeny později v několika sportovních taškách. V roce 1997 byla nalezena další zavražděná prostitutka Shirley Hereijgersová (19 let). Ve stejné době zmizela jiná prostitutka Jolanda Meijerová (35 let). Její tělo se nikdy nepodařilo najít, ale van Eijkova manželka Adri později uvedla: "Věřím tomu, že Jolandu zabil, její tělo rozčtvrtil a pak jím nakrmil naše prase. Moc rád o tom mluvil jako o způsobu jak spáchat dokonalou vraždu." Policie z těchto vražd podezírala van Eijka, ale ten se k nim nikdy nepřiznal. Přesto trvá všeobecné přesvědčení, že tyto ženy opravdu zavraždil van Eijk.

 

Zdroje: wikipedia.org, rtlnieuws.nl

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 7
Celkem: 1057142
Měsíc: 12666
Den: 332