Jdi na obsah Jdi na menu
 


Yavuz Yapıcıoğlu

article preview

"Vrah se šroubovákem"

(Turecko)

 

Životopis

Yavuz Yapıcıoğlu se narodil v roce 1967. Měl 9 sourozenců. Jeho otec se po jeho narození znovu oženil a Yapıcıoğlua tak vychovávala nevlastní matka. On sám později tvrdil, že ho jeho rodina nikdy neměla ráda. Ve škole patřil mezi premianty a byl v kolektivu velice oblíbený. Střední školu však nikdy nedokončil a po hádce s otcem utekl z domova. Byl jednou ženatý, jeho manželství však nemělo dlouhého trvání. Už na střední škole hrál fotbal, v dospělosti pak hrál amatérskou fotbalovou ligu. Založil si obchod s kůží, ale velmi brzy zkrachoval. Kolem roku 1994 vstoupil do jakési sekty v Istanbulu. Přibližně v té době se přestěhoval za svým bratrem, protože zůstal bez stálého příjmu.

 

Série vražd

Svou první vraždu spáchal v roce 1994, kdy ubodal tři lidi poté, co kolem něj prošli na ulici a jeden z nich mu popřál dobrý den. Sait Korkmaz (20 let) zemřel na místě, další dva po převozu do nemocnice. Z místa činu se Yapıcıoğlu pokusil utéct tak, že nasedl do auta k Rasimovi Aydinovi a přinutil ho, aby ho odvezl do Avcilaru. Tam pak zabil i Aydina. Nedlouho poté byl Yapıcıoğlu zatčen a kvůli snížené odpovědnosti za své činy byl umístěn do blázince v Bakırköy, kde neustále napadal ostatní pacienty i nemocniční sestry a několikrát se pokusil podpálit celé oddělení. Je až neuvěřitelné, že i tak byl nakonec předčasně propuštěn na svobodu.

Jen těsně po jeho propuštění začne Yapıcıoğlu bez sebemenšího důvodu pronásledovat neznámou dívku přímo v ulicích Istanbulu. Když se jeden kolemjdoucí muž pokusí dívce pomoci, Yapıcıoğlu ho ubodá. Yapıcıoğlu pak uteče do Adany, kde opět bez jakéhokoliv důvodu zavraždí další 3 lidi. Poté se letecky přesune do Ankary, kde hned po přistání zavraždí dalšího muže. Když zjistí, že vše viděl opodál stojící muž, rozeběhne se za ním a podřízne mu hrdlo. Následně se z Ankary přesune do Çorlu, kde žije jeho bratr. Z toho se snaží vymámit nějaké peníze, když ale neuspěje, podpálí bratrův obchod. Stejně tak dopadnou domy dvou jeho příbuzných, kteří mu taktéž odmítnou dát peníze. Zaútočí dokonce i na svého otce v jeho domě v Silivri. Otec ho ale brokovnicí zažene na útěk. Yapıcıoğlu pak pokračuje v návštěvách svých příbuzných, další na řadě je jeho babička v Edremitu. Bydlí u ní pouhé tři dny, když babička utrousí jakousi poznámku o jeho matce. To Yapıcıoğlua rozzuří tak, že babičku umlátí popelníkem. Poté je Yapıcıoğlu opět zatčen a znovu je uznán neodpovědným za své činy. Následně je znovu umístěn do psychiatrického ústavu v Bakırköy. Odtud je po pouhém roce z nepochopitelných důvodů opět propuštěn.

Yapıcıoğlu po svém propuštění téměř okamžitě pokračuje ve svém vražedném řádění. Tentokrát ovšem na lidi útočí šroubovákem, čímž si vyslouží přezdívku "Vrah se šroubovákem". Přestěhuje se do Çorlu, kde během velice krátkého období zavraždí 3 lidi a další 2 těžce zraní. Pak během jediné noci zavraždí další 3 lidi. Nejprve je to noční hlídač Hüseyin Yumruk. O kus dál ubodá Özcana Karagözoğlua. Poslední je pak Şakir Temüriçi, kterého zabije jen proto, že kolem něj prošel na ulici. Jeho tělo poté hodí do blízké jámy. V mešitě nakonec ještě v ranních hodinách bodne do krku imáma jménem Salih Bao, který ale tento útok přežije.

 

Zatčení a soud

Po svém posledním útoku se sice Yapıcıoğluovi podaří utéct, ale nakonec je 24. prosince 2002 znovu dopaden. Soud tentokrát určí speciální komisi psychiatrů, která má za úkol zjistit, zda Yapıcıoğlu je, či není odpovědný za své jednání. V závěrečné zprávě této komise pak stojí, že Yapıcıoğlu svoji mentální zaostalost pouze předstírá a že je tudíž za své jednání plně odpovědný. Proto byl poslán do vězení v Tekirdağ, kde čekal na zahájení soudního procesu. Během něj se pak Yapıcıoğlu přiznal ke všem vraždám i k tomu, že předstíral mentální zaostalost. Zároveň ale dodal, že čas od času ztrácí přehled o čase i prostoru a že k vraždám docházelo vždy v takovýchto obdobích. Soudní proces se nakonec značně protáhl, protože Yapıcıoğlu byl souzen za každou vraždu zvlášť. V souhrnu byl nakonec odsouzen k 74 rokům vězení za 18 prokazatelně spáchaných vražd.

Krátce poté, co byl Yapıcıoğlu zatčen, poskytl jeho bratr rozhovor pro tisk, kde uvedl, že se mu Yapıcıoğlu přiznal k dalším vraždám, konkrétně to byly 3 vraždy v Istanbulu, 3 v Adaně a 2 v Ankaře. Zároveň prý měl Yapıcıoğlu na svědomí několik znásilnění, protože ženy vždy obviňoval z nezdaru jeho manželství. Na závěr tohoto rozhovoru nakonec uvedl, že vůbec nepochybuje o tom, že Yapıcıoğlu spáchal více než 40 vražd. Ať je to pravda, či ne, patří Yavuz Yapıcıoğlu k nejhorším sériovým vrahům v turecké historii.

 

Zdroj: wikipedia.org

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 8
Celkem: 1060785
Měsíc: 12102
Den: 469