Jdi na obsah Jdi na menu
 


Yu-Ru Linová

article preview

(Tchaj-wan)

 

Yu-Ru Linová (někdy je také uváděna jako Yu-ju Linová) se narodila v roce 1982 ve městě Tchaj-nan na Tchaj-wanu. V dospělosti pracovala v kabaretu, který sídlil v budově bývalé vyšší odborné školy, kterou Linová dříve vystudovala. Díky svému atraktivnímu vzhledu si v tomto podniku vydělala poměrně slušné peníze. Bohužel však propadla hazardu, díky čemuž se dostala do značných finančních problémů.

Když se Linová bláznivě zamilovala do hráče badmintonu Liu Yuhanga, zdálo se, že se její život konečně obrátí k lepšímu. Krátce po jejich seznámení následovala svatba, po které Linová odešla z kabaretu a společně s manželem si ve městě Puli otevřela malý stánek s tofu. Nedlouho poté, co Linová otěhotněla jí však manžel sdělil, že chce zažádat o rozvod, protože si našel jinou ženu. To byla pro Linovou obrovská rána. Pár týdnů po rozvodu se jí narodil syn, čímž se její finanční situace opět podstatně zhoršila. V kabaretu ji nechtěli, protože už nebyla tak krásná jako dřív a výdělek z prodeje tofu byl nedostačující. Linová tak opět propadla hazardu. Tím se ovšem dostala do obrovských dluhů, které se rozhodla řešit půjčkami.

V roce 2008 se její dluh vyšplhal na 20 milionů tchajwanských dolarů. Linová se proto rozhodla uskutečnit pojišťovací podvod. 16. srpna podpálila svůj stánek s tofu a skutečně vyinkasovala peníze od pojišťovny. To však nemohlo ani zdaleka pokrýt všechny její dluhy. Muselo tedy dojít na mnohem radikálnější řešení...

10. listopadu 2008 Linová navštívila svou rodinu v Tchaj-nanu. Během návštěvy shodila svou matku Hou Yueyun (53 let) ze schodů. Žena utrpěla závažná poranění hlavy, kterým ještě téhož večera podlehla. Linová získala z matčiny pojistky 5 milionů tchajwanských dolarů.

Linová nadále zůstávala v kontaktu s rodinou svého bývalého manžela, která ji finančně podporovala. A právě ve své tchyni Cheng Hui-shen (47 let) viděla další příležitost k finančnímu obohacení. V květnu 2009 se ji pokusila otrávit, načež její tchyně musela být hospitalizována v nemocnici. Zde ji Linová často navštěvovala. Během jedné z návštěv využila nepřítomnosti personálu a přidala nebohé ženě do nitrožilní výživy směs antidepresiv, ethanolu a methanolu. Tuto smrtelnou kombinaci oběť nemohla přežít a Linová z její pojistné smlouvy získala téměř 7,5 milionů tchajwanských dolarů.

V červnu nebo červenci 2009 se pozornost Linové obrátila k jejímu bývalému manželovi Liu Yuhangovi (27 let). I jeho se nejprve pokusila otrávit. A i on musel být těsně poté hospitalizován. Linová se pokusila o stejný postup jako v případě vraždy své tchyně, ale byla přistižena jednou ze zdravotních sester. Té Linová řekla, že se jen chtěla přesvědčit, zda výživa správně funguje. Zdravotní sestra jí toto tvrzení sice neuvěřila, ale bohužel si vše nechala pro sebe. Liu se sice brzy zotavil, ale jen o několik dní později byl znovu hospitalizován kvůli podezření na akutní gastroenteritidu. Linová záměrně zažádala, aby byl její bývalý manžel převezen na jednolůžkový pokoj. Zde měla více klidu, aby mohla své dílo dokončit. Liu byl zavražděn stejným způsobem jako jeho matka.

Linová ihned poté zažádala pojišťovnu, aby jí vyplatila 4,75 milionů tchajwanských dolarů ze životní pojistky svého bývalého manžela. Jeden ze zaměstnanců pojišťovny si však všiml podezřelého množství úmrtí, ze kterých měla vždy finanční zisk právě Linová. Neváhal a o své podezření se podělil s policií. Ta okamžitě nařídila pitvu všech tři obětí. V tělech Cheng Hui-shen a jejího syna byly nalezeny látky, které nejenže nesouvisely s jejich léčbou, ale s největší pravděpodobností byly příčinou jejich úmrtí. Linová byla okamžitě zatčena.

Během domovní prohlídky v jejím domě bylo nalezeno velké množství methanolu, což byla jedna z látek nalezených v tělech obětí. Na policii se rovněž obrátila zdravotní sestra, která dosvědčila, že byla svědkem toho, jak Linová manipulovala s nitrožilní výživou svého bývalého manžela. Po několika výsleších se Linová ke svým zločinům doznala. A nejen to. Uvedla, že uzavřela životní pojištění i pro svou tetu a svého 4letého syna. I ty měla v úmyslu zavraždit.

U soudu se obhajoba snažila vykreslit Linovou jako labilní ženu trpící depresemi. Soud však neprojevil žádné slitování. V dubnu 2010 byla Linová odsouzena k trestu smrti. Tento rozsudek byl však ještě dvakrát změněn. V únoru 2012 odvolací soud zmírnil trest na doživotí, načež státní zástupce požádal o obnovu řízení. Této žádosti bylo vyhověno. 14. června 2013 tak byla Linová opětovně odsouzena k trestu smrti. Tento rozsudek poté potvrdil i nejvyšší soud. Linová je dodnes v cele smrti a čeká na popravu.

 

Zdroje: wikipedia.org, The New Paper

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 7
Celkem: 1058182
Měsíc: 12443
Den: 526