Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zhang Yongming

article preview

"Lidožravé monstrum"

(Čína)

 

Zhang Yongming se narodil v roce 1956. O celém případu je známo jen velmi málo, protože čínské úřady o něm zveřejnily jen kusé informace. Jisté je to, že Zhang byl již v roce 1979 odsouzen k smrti za vraždu, kdy svou oběť rozřezal na kusy. Trest mu byl nakonec zmírněn na doživotí a v roce 1997 byl dokonce podmínečně propuštěn. Po svém propuštění se usadil ve vesnici Nanmen poblíž města Ťin-čcheng. Byl tichý, svých sousedů si nevšímal, dokonce s nimi ani nemluvil. S jedinou výjimkou, rád si se svými sousedy zahrál své milované šachy.

Od března 2008 začali ve vesnici mizet mladí chlapci. Tři z nich jsou Hanxiong Yudong (12 let), Haijun Shunsheng (16 let) a Cai Yunwei Wen (17 let). Jména ostatních chlapců nejsou známá, až na posledního z nich, o kterém bude řeč později. Většina vesničanů měla za to, že chlapci byli uneseni, aby pracovali v některé z nelegálních továren v okolí. Přesto jejich rodiče informovali policii o zmizení svých dětí. Pro místní policisty však tímto případ skončil, odmítli se zmizením chlapců jakkoliv zabývat. Místní lidé několikrát viděli Zhanga, jak vynáší ze své chatrče zelené igelitové pytle, ve kterých byly nezvykle velké kosti. Ani touto informací se policie nijak nezabývala. V prosinci 2011 byl Zhang přistižen, jak se před svou chatrčí pokouší uškrtit svým páskem Zhanga Jianyuana (17 let). Vesničané okamžitě zavolali policii. Té Zhang tvrdil, že šlo o pouhou hru. To policistům stačilo a nechali celý incident bez dalšího vyšetřování. Když se jich vesničané ptali, co budou s Yongmingem dělat, jeden z policistů odpověděl: "A co jako máme s tím bláznem dělat?" Pak policisté nastoupili do auta a odjeli.

Zlom nastal až v dubnu 2012, kdy zmizel Han Yao (19 let). To už se informace o pohřešovaných osobách donesly i do Pekingu. Z hlavního města byl proto vyslán speciální policejní tým, aby tato zmizení vyšetřil. Netrvalo dlouho a policisté zjistili, že většina chlapců (včetně Hana) byla naposledy viděna v blízkosti Zhangovy dřevěné chatrče. Policie se proto rozhodla provést u Zhanga domovní prohlídku. K té došlo 9. května 2012 a nikdo z přítomných na ni zřejmě do smrti nezapomene. V chatrči byly na hácích zavěšeny kusy lidského masa, které si Zhang sušil pro pozdější konzumaci. V několika lahvích pak měl Zhang sbírku lidských očí. Mimo to se policistům podařilo při prohlídce najít i telefonní a platební karty pohřešovaného Hana. Zhang byl okamžitě zatčen. Ještě několik dní pak policie v jeho chatrči a jejím okolí nacházela lidské kosti.

Při výsleších se Zhang přiznal jak k vraždám, tak i ke konzumaci masa ze svých obětí. Uvedl také, že lidským masem rovněž krmil své psy. Stejně tak několikrát navštívil místní tržiště, kde maso svých obětí prodával jako vzácné pštrosí maso z dovozu. Části těl, které nemohl takto zužitkovat poté pohřbil nebo spálil. Během soudního procesu se Zhang odmítl za své činy omluvit a ani jednou neprojevil jakoukoliv lítost. Soud ho uznal vinným z celkem 17 vražd a odsoudil ho k trestu smrti. Zhang Yongming byl popraven 10. ledna 2013 ve věku 57 let.

V důsledku tohoto případu bylo 12 policejních důstojníků potrestáno za zanedbání svých povinností. 2 nejvyšší představitelé místní policie byli rovnou propuštěni. I tak do dnešní doby není zcela jasné, kolik obětí měl vlastně Yongming na svědomí. Ve stejné nejistotě zůstávají i rodiče některých pohřešovaných chlapců, protože policie se o informace nedělí ani s nimi...

 

Zdroje: wikipedia.org, telegraph.co.uk

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 10
Celkem: 1061127
Měsíc: 12126
Den: 490