Jdi na obsah Jdi na menu
 


Abecední vraždy

article preview

(USA)

 

Série vražd

16. listopadu 1971 - V 16:20 Carmen Colónová (10 let) odejde z domu svých prarodičů v Rochesteru, aby své babičce vyzvedla léky v lékárně v nákupním centru na rohu Genesee Street a West Main Street. Vždy ji doprovázel její dědeček, tentokrát ho však bohužel přesvědčila, že půjde sama. Když jí v lékárně řekli, že vyřízení receptu bude trvat asi půl hodiny, Carmen odpověděla, že bohužel nemůže tak dlouho čekat a odešla. Několik lidí ji pak vidělo, jak nastupuje do auta zaparkovaného před nákupním centrem. Asi 50 minut poté několik desítek řidičů jedoucích po dálnici 490 uvidělo Carmen, jak od pasu dolů nahá běží podél silnice, zoufale křičí o pomoc a mává na projíždějící auta. Jejím směrem couvalo auto (pravděpodobně tmavý Ford Pinto). To po chvíli zastavilo a vystoupil z něj muž. Ten chytil Carmen za ruku a odtáhl ji do auta. Pak nastoupil zpět a odjel i s Carmen pryč. Ani jeden z řidičů, kteří projížděli okolo ani nezastavil, natož aby se dívce pokusil pomoci...

I když bylo po Carmen vyhlášeno pátrání, nepodařilo se ji nalézt. Až o 2 dny později dva teenageři nalezli její polonahé tělo pohozené v příkopu u dálnice 490 poblíž Churchville, přibližně 19 km od místa, kde se Carmen pokusila svému únosci utéct. Její oblečení bylo poté nalezeno v okolí místa nálezu těla. Carmen byla znásilněná, měla rovněž rozbitou lebku a zlomený obratel. Na celém těle měla mnoho škrábanců od nehtů. Příčinou smrti však bylo uškrcení.

Asi 10 dní po nálezu těla byl na pánských toaletách v obchodním domě na 228 East Main Street v Rochesteru nalezen nápis na zdi: "Zabil jsem tu desetiletou holku. Kdo bude další?" Není jisté, zda nápis psal vrah nebo zda vůbec souvisel s tímto případem. Jisté je však to, že místní noviny vypsaly odměnu za informace vedoucí k dopadení vraha, která se nakonec vyšplhala z 2500 až na 10 000 dolarů. Byla rovněž zřízena horká linka, kde mohli lidé anonymně uvádět svá svědectví nebo tipy na možného pachatele. Případ se setkal s velkým zájmem veřejnosti. Tu zejména pobouřil fakt, přestože se Carmen podařilo utéct z vrahova auta, nikdo jí nepomohl, i když zoufale křičela o pomoc.

2. dubna 1973 - Wanda Walkowiczová (11 let) šla po škole nakoupit do supermarketu na rohu Conkey Avenue a Avenue A. Z obchodu odcházela asi v 17:15. Několik svědků ji pak vidělo, jak bojuje s těžkým nákupem cestou k domu její matky. Tři její spolužačky uvedly, že viděly jak kolem ní projelo jakési hnědé auto. Domů se však Wanda nevrátila, její matka proto zalarmovala policii.

Tělo dívky nelezl druhý den policista poblíž odpočívadla u silnice 104 ve Websteru. Podle polohy těla se policie domnívala, že Wandino tělo někdo vyhodil za jízdy z auta. Na těle dívky bylo nalezeno několik obranných poranění, které naznačovaly, že se Wanda svému vrahovi bránila. Dívka byla znásilněná a následně uškrcená, pravděpodobně opaskem. Vrah dívku navíc po její smrti oblékl. Na dívčině těle byly nalezeny stopy spermatu a několik chlupů z pubického ochlupení. Na jejím oblečení byly rovněž nalezeny bílé kočičí chlupy, i když Wanda žádnou bílou kočku neměla.

Na telefonní linku se ozvalo hned několik svědků. Jedna žena tvrdila, že viděla, jak jakýsi muž vtáhl Wandu do světlého Dodge Dart na Conkey Avenue. Jiný svědek uvedl, že podobné auto viděl kousek od místa nálezu těla. Další zase tvrdil, že dokonce viděl, jak z tohoto auta někdo za jízdy vyhodil něco jako balíček kousek od odpočívadla, kde byla Wanda nalezena. Žádná z těchto stop však nevedla k dopadení pachatele.

26. listopadu 1973 - Asi v 15:20 je Michelle Maenzová (11 let) na cestě do nákupního centra na Goodman Plaza v Rochesteru. Asi 10 minut poté je viděna, jak sedí na sedadle spolujezdce v autě béžové nebo žlutohnědé barvy, které uhánělo velkou rychlostí po Ackerman Street. Podle svědků Michelle plakala. Na křižovatce se toto auto málem srazilo s jiným automobilem. Jeho řidič později policii popsal jak řidiče, tak i jeho auto, které mělo zvláštní otlak na karosérii. Asi v 16:30 viděla jedna svědkyně Michelle sedící v autě u restaurace s rychlým občerstvením na Panorama Plaza v Penfieldu. Společnost ji dělal jakýsi běloch ve věku 25 až 35 let, vysoký asi 183 cm a vážící asi 75 kg. Měl tmavé vlasy a špinavé ruce. Muž koupil nějaké jídlo, nastoupil do auta a i s dívkou odjel pryč. Asi o hodinu později uviděl jeden řidič u silnice 350 poblíž Walworthu zaparkované žlutohnědé auto s prasklou pneumatikou. Řidič se rozhodl pomoci, ale když zastavil, muž měnící pneumatiku ho velice rázně a neurvale odbyl. Tento svědek později vypověděl, že s mužem byla i malá dívka (o které byl přesvědčen, že to byla Michelle). Když se k nim svědek přiblížil, muž dívku velmi hrubě chytil za ruku a posadil ji do auta. Celou dobu se rovněž snažil stát před žlutohnědým autem tak, aby nebyla vidět jeho poznávací značka. Jelikož muž o jeho pomoc opravdu nestál, svědek nasedl zpět do svého auta a odjel pryč.

Dva dny po jejím zmizení byla Michelle nalezena mrtvá, ležící tváří dolů v příkopu vedle polní cesty u města Macedon. Její tělo neslo stopy po několika úderech tupým předmětem. I Michelle byla znásilněná a následně uškrcená, tentokrát však pravděpodobně tenkým provazem. A i v tomto případě vrah svou oběť po vraždě oblékl. I na jejím oblečení byly nalezeny bílé kočičí chlupy. Na jejím těle pak byly nalezeny částečné otisky lidské dlaně a stopy spermatu. Sperma bylo nalezeno i na jejím spodním prádle.

 

Vyšetřování

Policii, stejně jako veřejnosti a tisku, neušel jeden zvláštní detail. A to, že jména a příjmení všech obětí začínala na stejné písmeno, na které začínalo i jméno města v jehož okolí byla nalezena jejich těla. Carmen Colónová byla nalezena u města Churchville, Wanda Walkowiczová u města Webster a Michelle Maenzová u města Macedon. Zatímco tisk na toto téma vyvíjel ty nejdivočejší teorie, policie tomuto detailu nevěnovala zvláštní pozornost a podle ní šlo o pouhou shodu okolností. Podle policejních psychologů byl totiž vrah spíše impulzivního typu, zatímco "Abecední vraždy" by vyžadovaly složité plánování. Ať už je pravda jakákoliv, pachatele se nikdy nepodařilo dopadnout. I přes to se během vyšetřování našlo několik slibných podezřelých.

Miguél Colón - Jedním z nejslibnějších byl i strýc první oběti. Ten si jen několik týdnů před první vraždou koupil velmi podobné auto, jaké popisovali svědci. Po vraždě Carmen policisté důkladně jeho auto prohledali a zjistili, že interiér auta byl v nedávné době velmi pečlivě vyčištěn silným čistícím roztokem. V autě byla navíc nelezena panenka patřící malé Carmen, kterou tam však dívka mohla zapomenout o něco dříve. Několik dní poté Miguel odjel z Rochesteru, přičemž měl svému příteli říct, že odjíždí proto, že "udělal něco moc špatného".  Policii se podařilo zjistit, že Colón odjel do San Juan v Portoriku. V březnu 1972 se ho detektivové rozhodli navštívit, ale bohužel se to dozvěděl tisk, který tuto informaci zveřejnil. Colón tak díky tomu mohl znovu zmizet. 26. března se však nakonec dobrovolně přihlásil na policii a vrátil se do Rochesteru. Při výsleších nebyl schopen vysvětlit, kde byl v den vraždy své neteře. Policii však chyběl jakýkoliv důkaz spojující Colóna s její vraždou a navíc prošel testem na detektoru lži. Colón tak nakonec musel být propuštěn. V roce 1991 Colón spáchal sebevraždu poté, co postřelil Carmeninu matku a svého bratra.

James Barber - I tento muž opustil Rochester těsně po vraždě Carmen Colónové. Barber pracoval kousek od místa, odkud Carmen zmizela. V den její vraždy navíc do práce vůbec nedorazil. Navíc byl v Ohiu podezřelý z útoku a análního znásilnění 15leté dívky. I v tomto případě však chybějí jakékoliv důkazy.

Dennis Termini - Tento 25letý hasič z Rochesteru mezi lety 1971 a 1973 znásilnil minimálně 14 dospívajících dívek a mladých žen. I on vlastnil auto podobné tomu, které používal vrah. Navíc bydlel v okolí místa, kde zmizela Michelle Maenzová. 1. ledna 1974 se Termini pokusil znásilnit další dospívající dívku. Ta však začala křičet, což upoutalo pozornost nedaleko stojícího policisty. Termini se dal na útěk, když byl však dostižen, vytáhl pistoli a střelil se do hlavy. Byl mrtev dříve než jeho tělo dopadlo na zem. Po jeho smrti bylo důkladně prohledáno jeho auto, ve kterém byly nalezeny bílé kočičí chlupy. Auto navíc mělo naprosto stejný otlak na karosérii jako auto, ve kterém byla viděna Michelle Maenzová. V lednu 2007 bylo Terminiho tělo exhumováno, aby mohla být jeho DNA porovnána s DNA nalezenou na těle zavražděné Wandy Walkowiczové. Tento test definitivně potvrdil, že Termini Wandu nezavraždil. Vzorky DNA nalezené na tělech ostatních dívek se bohužel do dnešních dnů nedochovaly.

Kenneth Bianchi - Podezřelým se stal i tento známý sériový vrah, který společně s Angelem Buonem utvořili dvojici známou jako "Škrtiči z Hillside". Bianchi v době "Abecedních vražd" bydlel v Rochesteru, navíc pracoval blízko nálezů těl prvních dvou obětí. I on v tu dobu vlastnil auto podobné tomu, které používal vrah. Po jeho dopadení se vyšetřovatelé Bianchiho opakovaně ptali na vraždy v Rochesteru. Bianchi vždy jakoukoliv vinu vehementně popíral.

Joseph Naso - V roce 2011 byl Naso zatčen za vraždy minimálně 6 žen v Kalifornii, které spáchal mezi lety 1977 a 1994. Jména a příjmení jeho prvních dvou obětí navíc začínala stejným písmenem, jeho druhá oběť měla dokonce stejné jméno jako první oběť v případě "Abecedních vražd" - Carmen Colónová. Naso se navíc v Rochesteru narodil a často toto město navštěvoval. I jemu byl odebrán vzorek DNA. Ani tentokrát se však neshodoval se vzorkem získaným z těla Wandy Walkowiczové.

Případ "Abecedních vražd" tak zůstává nadále nevyřešený.

 

Zdroje: wikipedia.org, zodiacmyths.com

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 9
Celkem: 1059042
Měsíc: 12666
Den: 557