Jdi na obsah Jdi na menu
 


Joseph Naso

article preview

(USA)

 

Životopis

Joseph Naso se narodil 7. ledna 1934 v Rochesteru ve státě New York. V 50. letech 20. století sloužil u vzdušných sil. Po odchodu z armády se oženil s dívkou jménem Judith, se kterou měl syna Charlese. V průběhu 70. let se pokusil vystudovat hned několik vysokých škol, pokaždé však studia předčasně ukončil. Nakonec začal pracovat jako fotograf na volné noze. Postupně žil v San Franciscu, Piedmontu, Sacramentu a v Renu. Jeho manželství skončilo po 18 letech rozvodem. Naso přesto Judith často navštěvoval, navíc syn zůstal v jeho péči.

Během svého života byl několikrát přistižen při krádežích v obchodě, poprvé již v 70. letech. Jeho sousedé ho popisovali jako vznětlivého paranoidního podivína, který si držel od lidí odstup a který nikdy nedokázal ani pozdravit. Jedna ze sousedek tvrdila, že když ho potkala, měla velice nepříjemný pocit a naskočila jí husí kůže. Když už s ním sousedé mluvili, nikdy nedokázal udržet oční kontakt. Jeden z jeho sousedů v San Franciscu uvedl: "Byl vzteklý, ale když se napil, bylo to ještě horší. Čas od času si přišel půjčit peníze. Vždycky jsem mu je půjčil. Ne proto, že bych ho měl rád. Ale protože jsem nechtěl, aby se na mě nasral." Díky svému chování byl mezi svými sousedy známý jako "Bláznivý Joe".

V roce 1998 se Naso sblížil s Mildred Gardnerovou. Jejich vztah však nakonec skončí u soudu, kde Mildred úspěšně žádá, aby měl Naso zákaz přibližovat se k ní. Mildred popsala Nasa jako podvodníka, který z ní neustále tahal peníze: "Dala jsem mu peníze, aby nám koupil auto. To jsem ale nikdy neviděla. Dala jsem mu peníze na společný dům. Ten si ale nechal napsat jen na sebe." Naso také Mildred přemluví, aby mu pózovala pro jeho fotografie s bondáž tématikou. Ty pak ukazuje všem v okolí. Postupem času začala mít Mildred z Nasa strach, protože se stával více a více agresivním. Soud mu proto opravdu zakázal přibližovat se k Mildred.

Jakkoliv negativně však Naso působil na své okolí, pro svého syna Charlese byl výborným otcem. Charlesovi byla totiž diagnostikována schizofrenie, která se postupem času více a více zhoršovala. Lidé, kteří s nimi absolvovali několik skupinových sezení pro lidi s podobnou poruchou, popisovali Nasa jako velice starostlivého otce. On sám tvrdil, že péče a starost o syna je jeho posláním a nikdy by nedopustil, aby se Charlesovi cokoliv stalo.

 

Série vražd

10. ledna 1977 - Poblíž města Fairfax v Kalifornii je v křoví nalezeno tělo Roxenne Roggaschové (18 let). Dívka byla nahá, ležela tváří k zemi a měla svázané nohy. Byla uškrcena punčochou, kterou měla stále omotanou kolem krku. Tato punčocha podle všeho nepatřila zavražděné. Podle zprávy policejních lékařů nebyla dívka mrtvá více než den. Lidé, kteří Roxanne znali, tvrdili, že pracovala jako prostitutka, což však její rodina popřela.

13. srpna 1978 - U silnice mezi městy Crockett a Port Costa v Kalifornii je nalezeno částečně rozložené tělo Carmen Colonové (22 let).

1981 - Ve městě Tiburon v Kalifornii je nalezeno tělo Shariea Lefern Pattonové (56 let). Policie zjistila, že bydlela velice blízko Nasova domu a že dokonce Nasovi pózovala pro jeho fotografie. Naso byl pozván k výslechu, ale pro nedostatek důkazů musel být propuštěn na svobodu.

Květen 1992 - V tuto dobu je naposled viděna Sarah Dylanová, jedna z groupies Boba Dylana. Ta zmizela cestou na Dylanův koncert v San Franciscu. Sarah byla zavražděna v Nevada County v Kalifornii.

1993 - Tělo servírky Pamely Ruth Parsonsové (38 let) je nalezeno v Yuba County v Kalifornii. Žena pracovala kousek od místa, kde Naso bydlel.

1994 - Na hřbitově Marysville v Kalifornii je nalezeno tělo Tracy Lynn Tafoyové (31 let). Vrah svou oběť omámil, pak ji znásilnil a nakonec i uškrtil. Podle lékařů byla žena mrtvá přibližné týden. I tato oběť bydlela kousek od Nasova domu.

 

Zatčení a soud

Po prvních dvou vraždách si vyšetřovatelé všimli, že jména i příjmení obou obětí začínala stejnými písmeny. To policistům připomnělo tzv. Abecední vraždy, ke kterým došlo v první polovině 70. let v Rochesteru (Nasově rodném městě). I zde došlo ke 3 vraždám a jména i příjmení všech obětí začínala na stejná písmena. V obou případech se dokonce vyskytovala oběť stejného jména: Carmen Colonová. V případě kalifornských vražd vrah tento vzorec nakonec opustil, přesto policie pracovala s alternativou, že se Abecední vrah přesunul do jiného státu.

V roce 2009 je Naso opět přistižen při krádeži v obchodě, tentokrát v South Lake Tahoe. Za tuto krádež dostane podmínečný trest a je mu přidělen kurátor, který jednou za čas neohlášeně Nasa navštívil. K takové návštěvě došlo i 13. dubna 2010. Během ní si kurátor všiml nábojů do pistole, které pravděpodobně Naso ve spěchu schoval do popelníku. To bylo v rozporu s jeho podmínečným propuštěním, což kurátorovi dalo pravomoc vyžádat si policejní prohlídku v Nasově domě. Mezitím byl Naso odsouzen na 1 rok ve vězení za porušení podmínky. Během domovní prohlídky našla policie v Nasově domě více než 4000 fotografií žen ve spodním prádle. Na těchto fotografiích byly všechny ženy nalíčeny jako mrtvoly a pózovaly tak, aby to vypadalo, že jsou buďto mrtvé nebo v bezvědomí. Dále policie nalezla ručně psaný Nasův deník. V něm Naso odkazoval na 10 žen a 10 různých lokalit v Kalifornii. Poslední záznam byl o ženě na hřbitově v Marysville, což bylo místo, kde byla nalezena Tracy Tafoyová. 6 záznamů přesně odpovídalo 6 vraždám spáchaných od roku 1977 do roku 1994. Jedna z žen v seznamu byla i Margaret Priscová, jedna z jeho dřívějších sousedek. Je dost dobře možné, že se měla stát další obětí. Identita dalších 3 žen nebyla nikdy odhalena.

Nasovi byl také odebrán vzorek DNA. Ten se dokonale shodoval se vzorkem odebraným zpod nehtů jedné z obětí, Carmen Colonové. Pamela Parsonsová byla v Nasově deníku vedena jako číslo 9: Dívka z Lindy (Yuba County). V Nasově domě bylo nalezeno několik vystřižených článků z noviny, které pojednávaly právě o její vraždě. Navíc Carmen byla jednou z modelek, které pózovaly pro Nasovy morbidní fotografie. Roxenne Roggaschová byla v jeho deníku číslo 3. Tato dívka byla uškrcena punčochami, které však nebyly její. Testy DNA nakonec odhalily, že na punčochách byla nalezena DNA Nasovy bývalé manželky.

V momentě, kdy si Naso odseděl svůj trest za porušení podmínky, byl okamžitě zatčen a obviněn z 6 vražd. Naso jakoukoliv vinu odmítal. Soud s Nasem začal 13. dubna 2011. Po více než 2 letech byl 20. srpna 2013 uznán vinným a 22. listopadu 2013 byl odsouzen k trestu smrti. Ten nebyl dodnes vykonán. V roce 2020 je Josephu Nasovi již 86 let.

Policie rovněž znovuotevřela případ tzv. Abecedních vražd ve snaze zjistit, zda jejich pachatelem nebyl rovněž Naso. Definitivní zlom přišel v momentě, kdy bylo zjištěno, že Nasova DNA se neshoduje s nalezenou DNA na obětech Abecedního vraha. Případ Abecedních vražd tak zůstává dodnes nevyřešený.

 

Zdroje: wikipedia.org, TruTV.com

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 5
Celkem: 1061024
Měsíc: 12123
Den: 473