Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vrah dětí z Oakland County

article preview

(USA)

 

Série vražd

15. února 1976 zmizel 12letý Mark Stebbins z Fernadale v Michiganu. Asi ve 13:30 telefonoval své matce, že právě odchází z American Legion Hall a za chvíli bude doma. Když nastal večer a Mark stále nebyl doma, jeho matka zalarmovala policii. O 4 dny později bylo chlapcovo tělo nalezeno pohozené v blátě v temném rohu parkovacího domu v jednom z obchodních center ve Fernadaleu. Na Markově krku, zápěstích a kotnících byly zřetelné stopy ukazující na fakt, že hoch byl svázaný provazem. Jako příčina smrti bylo stanoveno udušení. Mark byl navíc ještě před svou smrtí znásilněn neznámým předmětem. Na temeni hlavy měl rovněž 2 tržné rány. Na chlapcově těle bylo nalezeno několik mužských vlasů.

Ráno 22. prosince 1976 se Jill Robinsonová (12 let) z Royal Oak pohádala se svou matkou. Poté ve vzteku odešla z domu. Naposled byla viděna v obchodě na Woodward Avenue. 26. prosince 1976 bylo u silnice I-76 nalezeno její nehybné tělo. Patolog stanovil, že dívka byla svým únoscem držena nejméně 3 dny. Po tuto dobu o ni bylo dobře postaráno, její únosce ji krmil a koupal. Poté ji naložil do auta a odvezl k místu, kde bylo později nalezeno její tělo. Tam donutil dívku vystoupit a z bezprostřední blízkosti ji střelil brokovnicí do hlavy. Lékař rovněž uvedl, že Jill nebyla pohlavně zneužita.

2. ledna 1977 se Kristine Mihelichová (10 let) z Berkley nevrátila domů poté, co navštívila obchod v Oakshire. Její tělo bylo nalezeno po 19 dnech, pohozené vedle polní cesty poblíž městečka Franklin. Kristine byla udušena. I na jejím těle byly nalezeny mužské vlasy.

Po této vraždě padl na Oakland County strach. Děti nesměly bez dozoru z domu, někteří rodiče dokonce odmítali pouštět své děti do školy. Policie zahájila nejrozsáhlejší pátrání v historii Michiganu ve snaze co nejrychleji dopadnout pachatele. Titulní stránky novin byly zaplněny zprávami z probíhajícího vyšetřování. Jedna z místních rádiových stanic dokonce tomuto případu vyhradila speciální pořad vysílaný každý den odpoledne.

16. března 1977, Birmingham v Michiganu. Timothy King (11 let) si večer půjčil 30 centů od své starší sestry a vyrazil do města, aby si koupil sladkosti. Věděl, že rodiče nejsou doma a že jeho sestra za chvíli také odejde. I jeho další dva sourozenci byli mimo domov a tak ještě před odchodem svou sestru požádal, aby nechala přední dveře pootevřené. Když se Timothyho rodiče asi ve 21:00 vrátili domů, našli přední dveře opravdu pootevřené. Timothy však v domě nebyl. Okamžitě se proto obrátili na policii. Prodavačka v obchodě uvedla, že asi ve 20:30 prodala Timovi sáček bonbonů, načež chlapec odešel směrem ke špatně osvětlenému parkovišti před obchodem.

Do pátrání po zmizelém chlapci byl nasazen policejní vrtulník, policistům pomáhalo velké množství dobrovolníků. Vyšetřovatelům se nakonec ozvala jedna žena, která uvedla, že viděla Timothyho na parkovišti před obchodem ve společnosti jakéhosi muže. Ten měl předtím vystoupit z tmavomodrého auta značky AMC Gremlin. Muž byl běloch ve věku 25 - 35 let s tmavými vlasy.

Chlapcův otec se rozhodl vystoupit v jedné z místních televizních stanic. K únosci svého syna směřoval tato slova: "Nevím, zda máte děti. Ale pokud ano, prosím chovejte se k mému synovi, jako by to bylo Vaše dítě. Nevím, zda máte nějaké sourozence. Tim má dva bratry a sestru. Ti Vám vzkazují, abyste se k němu choval tak, jako se k němu chovají oni. Ale nejvíce Vás žádám o to, abyste nám Tima vrátil. Moc ho milujeme a strašně nám chybí!"

Tělo Timothyho Kinga bylo nalezeno 23. března 1977 pohozené v příkopu u nepoužívané cesty nedaleko města Livonia. Jeho únosce se o chlapce dobře staral, dopřál mu i jeho oblíbené jídlo - smažená křidýlka z KFC. Chlapec byl rovněž čistý, únosce jej pravidelně koupal. Timothy byl sexuálně zneužit neznámým předmětem. Jako příčina smrti bylo určeno udušení. Smrt nastala pravděpodobně 6 hodin před nálezem těla.

Tyto 4 vraždy jsou oficiálně přičítány stejnému pachateli (nebo pachatelům). V tomtéž období však v Oakland County došlo k vraždám dalších 2 dětí. Někdy jsou také připisovány "Vrahovi dětí z Oakland County". Jsou to tyto případy:

15. ledna 1976 - Cynthia Cadieuxová (16 let) večer odešla z domu své kamarádky a vyrazila na cestu do domu svých rodičů v Rosevilleu. Tam však nikdy nedorazila. Hodinu po půlnoci bylo u silnice směřující do Rosevilleu nalezeno její nahé tělo. Cynthia byla vaginálně i análně znásilněna, a to pravděpodobně více muži. Smrt nastala po úderu tupým předmětem, kterým byla dívce roztříštěna lebka.

7. srpna 1976 - Jane Allanová (14 let) byla naposled viděna při stopování u silnice I-75. Její tělo bylo nalezeno o 5 dní později v řece u města Miamisburg. Jane zemřela na otravu výfukovými plyny.

Do tohoto seznamu je nutno také zahrnout zmizení 12leté Kimberly Alice Kingové z města Warren. Dívka je pohřešována od 15. září 1979. Dodnes se její zmizení nepodařilo objasnit.

 

Vyšetřování

Policejní psycholog vytvořil profil možného pachatele. Podle něj se jednalo o bělocha ve věku 20 - 30 let s nadprůměrnou inteligencí. Fakt, že sexuálně zneužiti byli pouze chlapci může poukazovat na to, že vrah byl homosexuál. Musel mít k dispozici dostatečné prostory, aby mohl unesené děti držet v zajetí několik dní a nevzbudit přitom pozornost svých sousedů. Zřejmě neměl problémy s alkoholem či drogami. Pravděpodobně navštěvoval psychiatra a měl záznam v trestním rejstříku. Je možné, že měl problém navázat kontakt s dospělými lidmi, s dětmi si však velmi dobře rozuměl. Možná vykonával práci, ve které byl v každodenním kontaktu s dětmi.

Policie během vyšetřování obdržela přes 18 000 tipů od obyvatel Oakland County. Díky tomu se jí podařilo odkrýt organizovanou skupinu zaměřující se na dětskou pornografii. Dopadnout vraha se jí však nikdy nepodařilo. Během vyšetřování se objevila jména hned několika podezřelých. Zde je jejich seznam.

Několik týdnů po vraždě Timothyho Kinga obdržel policejní psychiatr dopis, jehož pisatel se představil jako Allen. Ten tvrdil, že je sexuálním otrokem muže jménem Frank. Oba se údajně zúčastnili války ve Vietnamu, kde byli svědky vražd místních dětí. Po návratu do vlasti se Frank rozhodl pomstít zámožnějším rodinám za to, že kvůli jejich blahobytu musel projít vietnamským peklem. Začal proto unášet jejich děti, které poté zavraždil. Allena přinutil, aby mu pomáhal. Pisatel dopisu nabízel, výměnou za svou beztrestnost, že vyšetřovatelům poskytne fotografické důkazy, které Franka usvědčí z vražd dětí v Oakland County. Policejní psychiatr si s pisatelem dopisu sjednal schůzku v jednom z místních barů, Allan se však neukázal.

V červenci 2012 potvrdily testy DNA, že vlasy nalezené na těle zavražděného Marka Stebbinse se shodují s vlasy nalezenými v autě usvědčeného pedofila Arche Sloana. Problém je v tom, že tyto vlasy nepatří Sloanovi a on sám zapírá, že by měl s vraždami v Oakland County cokoliv společného. Sloan byl v roce 1985 odsouzen na doživotí za sexuální zneužívání malých chlapců. Ve vězení je dodnes.

V roce 2006 byli v Detroitu zatčeni 2 členové organizované skupiny pedofilů, kteří byli aktivní zejména v 70. a 80. letech. Skupina byla mnohem početnější, ale v roce 2006 byla drtivá většina z nich po smrti. Policie proto zatkla pouze Richarda Lawsona a Theodoreho Lamborgineho. Ti byli obviněni a nakonec i odsouzeni za sexuální zneužití 47 dětí. Oba navíc tvrdili, že znají jméno vraha z Oakland County. Lawson později uvedl, že vrahem byl Bobby Moore, jeden z bývalých členů skupiny. Zda to byla pravda se už zřejmě nikdy nedozvíme, protože Moore je dávno mrtvý.

Dalším podezřelým je Christopher Busch. Ten byl v roce 1977 podmínečně odsouzen za sexuální obtěžováni malých chlapců. Rok nato spáchal sebevraždu. Podle některých teorií byl ve skutečnosti zavražděn, s největší pravděpodobností svým komplicem. Busch vlastnil modré auto značky Vega, které svědkyně mohla snadno zaměnit za ACN Gremlin. Nejpodivněji zřejmě působí ručně kreslený obrázek připnutý na zdi Buschova pokoje. Je na něm plačící chlapec, který je velmi podobný zavražděnému Marku Stebbinsovi. Testy DNA však Busche vyloučily jako možného pachatele.

Do hledáčku vyšetřovatelů se dostal i muž jménem James Vincent Gunnels. Jeho DNA se shoduje se vzorkem DNA nalezeným na těle zavražděné Kristine Mihelichové. Jedná se však o shodu v mitochondriální DNA (mtDNA). Mitochondriální DNA je děděna pouze po matce. Problém je v tom, že mtDNA není jedinečná. Vzorek nalezený na těle zavražděné dívky tak mohl patřit jak Gunnelsovi, tak jakémukoliv jeho příbuznému z matčiny strany. Gunnels odmítl, že by měl s vraždami cokoliv společného. Dvakrát však neprošel testem na detektoru lži. Gunnels se setkal s rodinou zavražděného Timothyho Kinga. Během soukromého rozhovoru údajně přesvědčil chlapcovy příbuzné o své nevině.

Do případu se vložil i muž známý pouze pod pseudonymem Jeff Gannon. Ten tvrdil, že se v roce 1977 seznámil s jakýmsi satanistou, který praktikoval rituály černé magie. Tento muž prý znal až podezřele mnoho detailů o vraždách v Oakland County. Podle Gannona byl právě tento muž vrahem a nebohé děti byly obětovány při satanistických rituálech. Gannon údajně získal velké množství důkazů podporujících jeho teorii, státní žalobkyně je však označila za shluk nesourodých teorií a dohadů. V roce 2012 přišel Gannon s tvrzením, že se mu podařilo vypátrat jak vrahovo jméno, tak jména dalších obětí, kterých podle něj bylo 16. Opět se oháněl množstvím důkazů, které však nikomu neukázal. Stejně tak nikdy neprozradil údajné vrahovo jméno. Místo toho zažaloval Oakland County za špatně vedené vyšetřování a požadoval okamžitou rezignaci státní zástupkyně, která se odmítla zabývat jeho případem. Ještě téhož roku svou žalobu stáhl a vytvořil webovou stránku, na které žádal o finanční podporu ve svém boji proti organizovanému satanismu. Za příspěvek ve výši 1 500 dolarů pak nabízel možnost nahlédnout do jeho složky s důkazy...

Někteří tvrdí, že vrahů bylo více. Jedním z nich měl být i sériový vrah John Wayne Gacy. Testy DNA jej však vyloučily jako možného podezřelého. Případ vražd dětí v Oakland County je dodnes nevyřešený.

 

Zdroje: wikipedia.org, clickondetroit.com

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 4
Celkem: 1057807
Měsíc: 12442
Den: 405